fbpx

Vaikka mikroinvertterit ovat hieman kalliimpi ratkaisu perinteiseen järjestelmään verrattuna, niin on se huomattavasti parempi ratkaisu aurinkopaneelijärjestelmäksi. Vaikka teknologia on periaatteessa sama, niin sen toteuttaminen eri tavalla tekee siitä huomattavasti turvallisemman, paremman ja kestävämmän ratkaisun.

Ensinnäkin mikroinvertterit jäävät katolle paneelien alle suojaan. Toisin kuin perinteinen invertteri tulee aina talon ulko- tai sisäseinälle. Tästä aiheutuu esteettinen haitta. Lisäksi perinteinen invertteri pitää aurinkoisella säällä inhottavaa jännitteen-muunnos ääntä, mikroinverttereissä tätä ongelmaa ei ole. Mikroinvertterijärjestelmässä johtoja tulee katolta vain yksi. 

Mikroinvertterijärjestelmässä ainoastaan yhden paneelin jännite kulkee DC kaapelissa katolla. Joten mikroinverttereissä jännite on niin pieni per DC kaapeli, ettei se pysty luomaan kipinää tai sähköiskua. Perinteisessä järjestelmässä kaikkien paneelien jännite kulkee pienessä DC kaapelissa, tämä voi huonossa tapauksessa luoda katolle tai rakenteisiin kipinän, tai järjestelmästä voi aurinkoisella säällä saada kohtalokkaan sähköiskun. Tulipaloja johtuen aurinkopaneeleista ilmoitetaan vuosittain, kaikki tulipalot johtuvat perinteisistä järjestelmistä.

Jännitteen takia myös kestävyys ja tuottavuus ovat parempia. Mikroinvertterien starttijännite on pienempi, eli ne lähtevät tuottamaan energiaa pienemmällä valolla. Tämä luo suuren eron pitkässä juoksussa tuottoihin. Lisäksi pienempi järjestelmän kokonaisjännite tekee sen, ettei mikroinvertteri kulu niin nopeasti loppuun kuin perinteinen järjestelmä. Tämä näkyy suoraan takuissa. Perinteisissä inverttereissä takuu on maksimissaan noin 10v, ja tekninen käyttöikä noin 15v. Mikroinverttereissä takuu on 20v, ja tekninen käyttöikä noin 30v. Kaikkien invertterien teknologia on loppujen lopuksi samankaltainen, eli sisällä on erilaisia käämiä jotka muuttavat tasasähköä vaihtovirraksi. Nämä käämit voivat oikeastaan hajota ainoastaan kulumalla.

Viimeiseksi etuna mikroinverttereissä on mm. se että aurinkopaneeleita voidaan lisätä jatkossa ilman sen suurempia muutoksia aurinkopaneelien sähköihin tai inverttereihin. Invertteriä tai sähköjä ei tarvitse erikseen vaihtaa. Lisäksi akuston lisääminen jatkossa on helppoa, kun voidaan lisätä mikroinvertterien valmistajan LiFePO4 akusto suoraan olemassa olevaan järjestelmään. LiFePO4 akustot ovat erittäin hyvä ratkaisu kodin akustoksi. 

Tässä viisi tai enemmän syytä miksi valita mikroinvertterit perinteisen järjestelmän sijasta. Pelkästään turvallisuus kysymyksen pitäisi olla jokaiselle tarpeeksi painava syy valita mikroinvertterit perinteisen järjestelmän sijasta.

Ystävällisin Terveisin,

Sam Anckar
Toimitusjohtaja, perustaja
Uudenmaan Aurinkovoima Oy

× Whatsapp