Mikroinvertterit
Mikroinvertterijärjestelmässä jokainen aurinkomoduuli on kytketty erikseen invertterille, kuten ylemmässä kuvassa on havainnollistettu. Tällöin jokainen moduuli on ohjattavissa erikseen. Mikroinverttereiltä sähkö kulkeutuu yhteiseen runkokaapeliin, joka viedään sähkökeskukselle. Järjestelmässä siis kaikki komponentit sijoitetaan katolle, aurinkopaneelien alle suojaan. Ylemmän kuvan esimerkkitapauksessa yhden paneelin päälle lankeava varjo rajoittaa kyseisen paneelin tehon 50% kokonaistehosta, jolloin vain yhden paneelin tuotanto puolittuu, vaikuttamatta kokonaistehoon.
Perinteinen järjestelmä
Perinteisessä järjestelmässä aurinkomoduulit kytketään toisiinsa kiinni sarjaankytkennällä. Tämä sarja kytketään talon seisässä sijaitsevalle invertterille. Aurinkopaneelien ollessa sarjassa, määrää yksittäinen paneeli koko sarjan sähköntuotannon. Kaikki sarjassa ovevat aurinkopaneelit voivat tuottaa vain yhtä paljon sähköä kuin huonoiten tuottava moduuli. Perinteisessä järjsestelmässä siis koko sarja on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Ylemmän kuvan esimerkissä pilven varjo rajoittaa ensimmäisen aurinkopaneelin tehon 50% kokonaistehosta, jolloin muut paneelit toimivat myös puolella teholla. Näin koko järjestelmän tuotettu energia puolittuu.
Vaikka mikroinvertterit ovat hieman kalliimpi ratkaisu perinteiseen järjestelmään verrattuna, niin on se huomattavasti parempi ratkaisu aurinkopaneelijärjestelmäksi. Mikroinverttereiden teknologia on sama kuin perinteisissä inverttereissä, mutta sen toteuttaminen eri tavalla tekee siitä huomattavasti turvallisemman, paremman ja kestävämmän ratkaisun.
Ensinnäkin mikroinvertterit jäävät katolle paneelien alle suojaan. Toisin kuin perinteinen invertteri tulee aina talon ulko- tai sisäseinälle. Tästä aiheutuu esteettinen haitta. Lisäksi perinteinen invertteri pitää aurinkoisella säällä inhottavaa ääntä, mikroinverttereissä tätä ongelmaa ei ole. Mikroinvertterijärjestelmässä johtoja tulee katolta vain yksi.
Suurin hyöty mikroinvertteMikroinvertterijärjestelmässä ainoastaan yhden paneelin jännite kulkee DC kaapelissa katolla. Joten mikroinverttereissä jännite on niin pieni per DC kaapeli, ettei se pysty luomaan kipinää tai sähköiskua. Perinteisessä järjestelmässä kaikkien paneelien jännite kulkee pienessä DC kaapelissa, tämä voi huonossa tapauksessa luoda katolle tai rakenteisiin kipinän, tai järjestelmästä voi aurinkoisella säällä saada kohtalokkaan sähköiskun. Jännite voi kohota jopa yli 1000volttiin, kun taas mikroinverttereissä se kohoaa max 50volttiin. Tulipaloja johtuen aurinkopaneeleista ilmoitetaan vuosittain, kaikki tulipalot johtuvat perinteisistä järjestelmistä.
Jännitteen takia myös mikroinvertterien kestävyys ja tuottavuus ovat parempia. Mikroinverttereiden starttijännite on pienempi, eli ne lähtevät tuottamaan energiaa pienemmällä valolla. Tämä luo suuren eron pitkässä juoksussa tuottoihin. Lisäksi pienempi järjestelmän kokonaisjännite tekee sen, ettei mikroinvertteri kulu niin nopeasti loppuun kuin perinteinen järjestelmä. Tämä näkyy suoraan takuissa. Perinteisissä inverttereissä takuu on maksimissaan noin 10v, ja tekninen käyttöikä noin 10-15v. Mikroinverttereissä takuu on 20v, ja tekninen käyttöikä noin 30-40v. Kaikkien invertterien teknologia on loppujen lopuksi samankaltainen, eli sisällä on erilaisia käämejä jotka muuttavat tasavirtaa vaihtovirraksi. Nämä käämit voivat hajota ainoastaan kulumalla.
Viimeiseksi etuna mikroinverttereissä on mm. se että aurinkopaneeleita voidaan lisätä jatkossa ilman sen suurempia muutoksia aurinkopaneelien sähköihin tai inverttereihin. Invertteriä tai sähköjä ei tarvitse erikseen vaihtaa. Lisäksi akuston lisääminen jatkossa on helppoa, kun voidaan lisätä mikroinvertterien valmistajan LiFePO4 akusto suoraan olemassa olevaan järjestelmään. LiFePO4 akustot ovat erittäin hyvä ratkaisu kodin akustoksi.
Tässä viisi tai enemmän syytä miksi valita mikroinvertterit perinteisen järjestelmän sijasta. Pelkästään turvallisuus kysymyksen pitäisi olla tarpeeksi painava syy valita mikroinvertterit perinteisen järjestelmän sijasta.
Mikroinvertterien muut edut
TURVALLISUUS
Kaikkien laitteiden jäädessä katolle aurinkomoduulien alle suojaan, turvallisuus paranee. Katolta sähkökeskukselle vedetään 230V vaihtojännite kumikaapeli turvakytkimen kautta, jolloin korkeajännitteisiä tasavirtakaapeleita ja liitoksia ei tarvita.
OHJAUS JA SEURANTA
Jokaisen aurinkomoduulin kytkeytyessä erikseen mikroinverttereihin, kyetään jokaista yksittäistä paneelia seuraamaan ja ohjailemaan kännykkäsovelluksen kautta. Tällöin mahdollinen vika yksittäisessä paneelissa pystytään paikantamaan tarkasti reaaliajassa.
ESTEETTISYYS
Invertterien ja kytkentöjen jäädessä katolle sekä vaihtovirtakaapeliston ansiosta järjestelmä on huomaamaton. Vaihtovirtakaapelit saadaan piilotettua helpommin ja usein ainoa järjestelmän näkyvä osa on katolla sijaitsevat aurinkopaneelit.
Pyydä tarjous
Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä ja annamme tarjouksen kiinteistöllesi sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä.